Haber

TL değer kaybediyor

Türk Lirası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ikinci turu kazanmasının ardından dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.

Pazartesi sabahı Dolar/TL kuru 20,08, öğle saatlerinde ise Euro/TL kuru 21,63 oldu. TL, yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 7, son on yılda ise yüzde 90 değer kaybetti.

“Erdoğan’ın zaferi inanç yaratmadı”

Rabobank kıdemli analisti Benjamin Picton, “Erdoğan’ın kazanması TL üzerindeki baskıyı daha da artırdı” dedi. Öte yandan borsanın haftanın ilk gününe yükselişle başlamasının büyük ölçüde yerli yatırımcılarla ilgili olduğu değerlendiriliyor.

Tellimer stratejisti Hasnain Malik, Erdoğan’ın zaferinin “hiçbir yabancı yatırımcı için güven oluşturmadığını” söyledi ve “Sadece en iyimser olanlar, Erdoğan’ın artık ortodoks ekonomiye dönecek kadar kendinden emin hissetmesini umabilir” dedi.


Fotoğraf: Murad Sezer/REUTERS

“İşler çirkinleşebilir”

Bluebay Asset Management kıdemli analisti Timothy Ash, Erdoğan’ı iki ciddi sınavın beklediğini kaydetti. Bunlardan birincisi İsveç’in NATO üyeliğinin beklenen onayı, ikincisi ise ekonomi.

İsveç’in NATO üyeliğini onaylamaması halinde Erdoğan’ın Batı ile ilişkilerinde “büyük bir kriz” yaşanacağını belirten Ash, ekonomideki düzenin sürdürülebilir olmadığına da vurgu yaptı.


Timothy AshFotoğraf: BlueBay Asset Management LLP

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Erdoğan’ın seçimi kazanması için TL’yi görece sabit tutmak adına rezervleri tükettiğine dikkat çeken Ash, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“Büyük cari açık ve vadesi gelen kısa vadeli borcun yükü göz önüne alındığında, dolara olan talep çok büyük. Sınırlı döviz rezervleri ve büyük ölçüde negatif reel faiz oranları ile lira üzerindeki baskı ağır. Umarım Merkez Bankası TL’yi serbest bırakacak ve TL’yi güçlendirecek” diyen Erdoğan, “Savunulabilir bir seviye bulacağını tahmin ediyorum. Bakalım Erdoğan alışılmışın dışında para politikası görüşlerinden 180 derece dönerek ekonomi ekibinin başına Mehmet Şimşek gibi birini mi getirecek? Aksi takdirde işler çirkinleşebilir.”

Timothy Ash, İsveç’in TL üzerindeki baskıyı hafifletmek için NATO üyeliği konusunda taviz vermesini de beklediğini belirterek, “Seçim öncesi bu işten alabildiği her türlü siyasi sermayeyi çıkardı, şimdi eline geçirdi. kazandı… Bundan dolayı önümüzdeki ay yapılacak NATO zirvesinde İsveç’in NATO üyeliğine kabul edilmesini bekliyorum” dedi.

Reuters,DW / DA,ET

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

ergani-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu